
Frequent Asked Questions : Transhipment Notification 

 

 

I. The Legal Basis 

Q1: What are the provisions in Hong Kong govern the transhipment 

notification of Radiocommunications Transmitting Apparatus 

(RTA). 

A1 : For RTA that is transhipment cargo other than air transhipment cargo, 

the transhipment notification arrangement is applied under section 9C 

of the Telecommunications Ordinance (Cap. 106) (the “Ordinance”). 

 

II. Things to be observed in Transhipment Notification 

Q2: What requirement we need to observed in transhipment 

notification? 

A2: Transhipment notification must be submitted at least one working day 

before the date of arrival of the RTA. 

Q3: What happens if the transhipment notification is submitted later 

than one working day before the date of arrival of the RTA? 

A3: In practice, we would not accept transhipment notification that is 

submitted later than one working day before the date of arrival of the 

RTA.  Any such transhipment notification will be null and void. 

Q4:  Can I change the information of the transhipment notification? 

A4: Any change to the information provided in the notification is not 

permitted.  Please submit another notification if there is any 

amendment. 

Q5: Is any payment required for the transhipment notification? 

A5: The transhipment notification is free of charge. 



 

III. Offence and Penalty 

Q6:  Is it an offence for providing incorrect information in the 

transhipment notification? 

A6: Section 9 shall have effect if any person gives false or incomplete 

information in a transhipment notification.  Under section 21 of the 

Ordinance, any person who contravenes section 9 shall be guilty of an 

offence and shall be liable, on summary conviction, to a fine of 

$25,000 and to imprisonment for 12 months.  

 

IV. Others  

Q7: What is RTA? 

A7: RTA means any apparatus or any component part of any apparatus for 

transmission by radio waves.  General examples of RTA are mobile 

phones, notebooks and tablets with Wi-Fi facility, Wi-Fi routers, 

Bluetooth apparatuses, 409 MHz walkie talkies, etc. 

Q8: Can I apply to amend the re-export date after the RTAs have been 

imported into Hong Kong in accordance with the transhipment 

notification?     

A8: If there is any subsequent change to the intended date of re-export of 

the RTA on the transhipment notification after importation, the re-

exporter must apply for an export permit.  For further information 

about applying permit, you may contact our colleague at 2961 6724. 

Q9: What should I do after successfully submit the transhipment 

notification? 

A9:  The notification should be presented to the Hong Kong Customs when 

import and re-export the RTA. 


